Materialen en onderhoud

Voor de sjaals die ik brei zoek ik mooie garens uit. Dat heeft veel invloed op het uiteindelijke resultaat. Vaak gebruik ik een garen van mohair met zijde, dat geeft een heel mooi effect. Onder de wolsoorten zijn merinowol en kasjmier  geschikt; kwaliteitswol die niet kriebelt. Daarnaast is alpaca ook prachtig materiaal. Verder zijn er bijv. linnen en tencel, natuurlijke niet-dierlijke materialen. Geschikt voor veganisten dus.

Mohair komt van het lange krulhaar van de angorageit en heeft meer glans dan wol. Mohairvezels zijn licht en zacht en daarnaast toch warm en ademend. Kleding van mohair is daarom prettig in het dragen bij zowel warm als koud weer.     
                                                         
Kidmohair  komt van de allereerste schering van de geit. Als het lam in het voorjaar wordt geboren, dan wordt zij in het najaar voor de eerste keer geschoren. Deze mohair wordt kidmohair genoemd en is superzacht.

Merinowol. Het merinosschaap is één van de bekendste schapenrassen in de wereld en wordt over het algemeen geprezen voor de kwaliteit van de wol. Deze is heerlijk zacht en kriebelt niet. Merino is in de winter warm en in de zomer koel. Dit komt omdat merinowol vocht goed afvoert en geen geurtjes vasthoudt.

Alpacawol komt van de alpaca, ook wel berglama genoemd, uit Zuid Amerika.  Alpaca is heerlijk warm en buitengewoon zacht om te dragen, sterker en warmer dan gewone wol. Bovendien anti-allergeen.

Kasjmier is een type wol afkomstig van de Kasjmiergeit. De wol is genoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China. Uit dit gebied komen de oorspronkelijke geitenrassen. De wol van de Kasjmiergeit is ongelofelijk zacht en soepel. Het is de meest luxe wolsoort, een duur materiaal dat vaak wordt gemengd met andere soorten wol.

Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst is de zijderups. Zijde is vooral door haar zachte glans heel stijlvol. Zijde is licht van gewicht, van nature anti-alergisch en voelt zacht en prettig aan. Het heeft de eigenschap dat het in de zomer verkoelt en in de winter verwarmt. Verder neemt het veel vocht op en slijt nauwelijks. In combinatie met andere garens geeft het een mooie zachte glans aan de sjaal.

Linnen wordt gemaakt van vlas. Het is veel sterker dan katoen, ademend en verkoelend in de zomer. Heel geschikt voor een luchtige zomerse sjaal dus. 

Tencel is een natuurlijk materiaal. Het voelt heerlijk zacht en is toch heel sterk. Het wordt gemaakt van eucalyptusbomen en wordt ook wel de milieuvriendelijke viscose genoemd. Voor tencel wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde duurzame bossen.
Onderhoud:
Allereerst even een advies: bijna alle sjaals zijn gemaakt van natuurlijke materialen die vuilafstotend zijn. Na het breien heb ik de sjaals zelf gewassen en opgespannen, het zogenaamde 'blocken'. Daardoor komt het opengewerkte patroon heel mooi uit. De sjaal even luchten is bijna altijd voldoende. Alleen in uiterste noodzaak kan een sjaal natuurlijk wel gewassen worden, maar dan dient deze altijd plat, liefst een beetje opgespannen (met wat spelden op een handdoek op bijv. een matras) gedroogd te worden. Voor het geval het echt een keer nodig mocht zijn: de sjaal koud met de hand wassen met wolwasmiddel, niet wringen maar oprollen in handdoek zodat het meeste water eruit is.

Reacties